

Här kommer ett recept på min absoluta favoritsoppa. Passar lika bra till vardag och till finmiddag! Ett plus är att den är superlätt att göra.
Ingredienser:
- 600 g blandad fisk, tex torsk och lax
- 500 g färska räkor, med skal
- 2 klyftor vitlök, hackade
- 1 litet fänkålsstånd, i skivor
- 1 liten purjolök, i skivor
- 1 morot, i tunna slantar
- 0,5 g saffran
- 2 msk tomatpuré
- 3 välmogna tomater, i tärningar
- 3 dl vitt vin
- 3 dl vispgrädde
- 0,8 l fisk- och skaldjursbuljong
- 1 tsk torkad timjan
- nymalen svartpeppar och ev salt
- neutral rapsolja, att steka i
- 1 dl persilja, hackad
Gör så här
- I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
- Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
- Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.
Recept från köket.se
0