Gräddig fisksoppa med räkor och saffran
 
Här kommer ett recept på min absoluta favoritsoppa. Passar lika bra till vardag och till finmiddag! Ett plus är att den är superlätt att göra.
 

Ingredienser:

  • 600 g blandad fisk, tex torsk och lax
  • 500 g färska räkor, med skal
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 litet fänkålsstånd, i skivor
  • 1 liten purjolök, i skivor
  • 1 morot, i tunna slantar
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 välmogna tomater, i tärningar
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 l fisk- och skaldjursbuljong
  • 1 tsk torkad timjan
  • nymalen svartpeppar och ev salt
  • neutral rapsolja, att steka i
  • 1 dl persilja, hackad

Gör så här

  1. I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
  2. Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
  3. Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.

 Recept från köket.se