Världens godaste glutenfria pepparkakor
 
På söndag är det 1:a advent och visst måste man ha lite pepparkakor att mumsa på då? Detta är ett jätteenkelt pepparkaksrecept. Kakorna smakar precis som vanliga pepparkakor (om inte godare), fastän de är glutenfria! De blir spröda och riktigt goda!
 
Glutenfria pepparkakor (ca 40-60 st)
 
Ingredienser:
 
2 dl rårörsocker
1/2 dl agavesirap
75 g kokosolja
3 dl havremjöl (tips: gör gärna ditt egna havremjöl genom att krossa havre fint i en mixer)
1 1/2 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl (tips: gör gärna ditt egna mandelmjöl genom att krossa mandlar fint i en mixer)
1 ägg
2 tsk ingefära
3 tsk kanel 
2 tsk kardemumma
2 tsk kryddnejlika
1 krm salt
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk psyliumfröskal
 
Gör såhär:
 
1. Blanda sockret och agavesirap i en kastrull och låt koka upp över medelvärme.
 
2. Lägg i matfettet och låt det smäta. Tillsätt kryddorna (ingefära, kanel, kardemumma, kryddnejlika) och dra av från värmen.
 
3. Låt massan kallna tills att den är ljummen eller något varm utan omrörning.
 
4. Blanda ihop mjöler, salt, bikarbonat och psyliumfröskal för sig.
 
5. Använd matbredare med knivar elvisp eller en degblandare för att kombinera ihop degen (jag använde mig av en elvisp). Börja med mjölblandningen och häll sedan den varma eller ljumna sockerblandningen.
 
6. Tillsätt tillsist ägget och kör matberedaren/elvispen ytterligare någon minut.
 
7. Låt sedan degen vila/svälla i bunken ytterligare 5 minuter vartefter du kan korrigera konsistensen på degen med lite extra bovetemjöl till du har en fast, men något kladdig deg.
 
8. Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt den vila i kylskåp två timmar eller över natten.
 
9. Kavla ut degen på ett pakplåtspapper med plastfolie mellan kaveln och degen. På så sätt är det lättare att kavla ut degen. 
 
10. Stansa ut figurer med hjälp av pepparkaksformar.
 
11. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen i ca 165 grader och i 6-7 minuter beroende på hur tunna pepparkakor du gör. Var inte rädd att göra för tunna!
 
12. Förvaras i plåtburk i rumstemperatur.
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress