Förrätt
Sallad med fikon, chèvre, parmaskinka och smörstekta nötter
Ingredienser
Sallad
100 g salladsskott (ärtskott)
20 g bladspenat
4 fikon
150 f chèvreost
80 g parmaskinka
1 tsk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Balsamdressing
2 msk crema di balsamico
1 msk flytande honung
2 msk pressad citron
1 dl kallpressad rapsolja
1 krm salt
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Smörstekta nötter
75 g pekannötter
1 msk smör
1 msk flytande honung
Lite flingsalt
Gör såhär:
1. Dressing: Vispa ihop balsamico, honung och citron. Tillsätt oljan i en fin stråle. Smaka av med salt och peppar.
2. Blanda salladsskotten och bladspenaten med lite av dressingen och fördela på tallrikar eller ett stort gemensamt fat.
3. Ansa och skär fikonen i klyftor. Smula osten grovt. Lägg fikon, ost och skinka på salladen. Salta och peppra.
4. Stek nötterna i smör ca 1 minut. Ringla över honung och strö på salt. Skaka pannan.
5. Skeda resten av dressingen på salladen och toppa med de varma nötterna. Servera genast.
Varmrätt
Thailändsk räkgryta
Ingredienser:
600 g oskalade räkor eller 300 g skalade
1 burk krossade tomater
2 tärnade färska paprikor
3 msk neutral olja
1 msk curry
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
0,5 krm kajennpeppar
3 msk chilisås
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 dl grädde
Gör såhär:
1. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs kryddorna i oljan. Slå på tomaterna och chilisåsen. Låt puttra i 20 minuter.
2. Tillsätt grädde och paprika. Låt puttra någon minut.
3. Lägg i räkorna och låt dem bli genomvarma precis före servering.
Efterrätt
Knäckig blåbärspaj
Pajform ca 25-27 cm i diameter
Ingredienser:
ca 400 gram svenska blåbär
1-2 msk potatismjöl
3 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
160 gram smält smör
1 tsk bakpulver
Gör såhär:
1. Lägg de frysta blåbären i en pajform. Strö en nypa socker och potatismjöl över blåbären och rör runt med en sked.
2. Smält smör i en kastrull, blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör runt tills allt blandat sig väl och du fått en tjockare "deg".
3. "Bred" mjölblandningen över blåbären och grädda i 200 grader i ca 25 minuter eller tills pajskalet blivit gyllenbrunt. Du behöver inte bre blandningen perfekt jämnt över blåbären, låt det bli lite luckor i kanten så bubblar blåbären upp och det ser sådär härligt hemagjort ut ;)
4. Låt stå och vila några minuter innan du ställer fram pajen! Servera med hemmagjord rårörd vaniljvisp
2. Smält smör i en kastrull, blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör runt tills allt blandat sig väl och du fått en tjockare "deg".
3. "Bred" mjölblandningen över blåbären och grädda i 200 grader i ca 25 minuter eller tills pajskalet blivit gyllenbrunt. Du behöver inte bre blandningen perfekt jämnt över blåbären, låt det bli lite luckor i kanten så bubblar blåbären upp och det ser sådär härligt hemagjort ut ;)
4. Låt stå och vila några minuter innan du ställer fram pajen! Servera med hemmagjord rårörd vaniljvisp
***Att dricka till***
Anna de Codorniu (cava)
----------------------------
Igår under påsken bjöd jag på tre rätters middag. Själva menyn bestod nog av mina favoriträtter, jag hade ingen mer röd tråd än så. Detta måste ni verkligen testa. Jag hann dock inte ta några bilder på mästerverken, så bilderna ovan kommer från google. Kände dock att jag var tvungen att dela med mig av menyn :).
0